Turleigh House, Turleigh » return to 'Conversion' page


homepage » conversion » turleigh house

photo photo photo

Click on any of the pictures above to see more

Turleigh House has been renovated in stages culminating in the conversion of the derelict barn that forms part of an historic terrace along the main street in Turleigh. Although the buildings present very blank facades towards the street, with minimal openings facing north, the southern aspect invites a more expansive outlook to embrace the views.

The conversion involved inserting new floors of accommodation into a volume with a roof at two levels, and threading new stairs to connect the different floor levels both with other existing floors, and an entrance from the street. Technical issues of ground water and retaining structure against the street, and stabilising the walls and roof added to the challenge.

The new south facing elevation contains folding glazed screens, with balustrading to the bedroom, and windows tucked under the eaves to light the attic bathroom. Grey metalwork helped to unify the new materials with traditional leadwork, and contrast the new elevational treatment successfully with the traditional facades on each side.

Client:
Private

Contractor:
Private

Structural Engineer:
Mann Williams, Bath

Completed:
April 2009


Stephen Brooks Architect ♦ RIBA ♦ Based in Bath ♦ 01225 482424 ♦ All content is copyright © 2012