Devonshire Cottage, Bath » return to 'Conversion' page


homepage » conversion » devonshire cottage

photo photo photo

Click on any of the pictures above to see more

This design has been developed to show that new living accommodation can be created from the redundant parts of the building, successfully integrating this with adjoining properties.

The site consists of a single storey stone-built wood store under a sloping clay tiled roof, behind a high bath stone wall that faces south onto a paved terrace, and partly supporting a large conservatory.

The proposed development provides additional living accommodation within the overall property for a family member who frequently works abroad, where access, parking and shared amenity between the occupiers is well catered for.

The arrangement of the plan places the main rooms facing south, to benefit from the existing terrace, and direct sunlight, with the entrance from the north into the hall and stairs. At first floor level, the two bedrooms face south, overlooking the terrace, with a single bathroom off the stair landing.

The south facing stone wall is retained with its stone coping to maintain a unity between the different parts of the overall building, and new bedroom windows are therefore situated to look out over that towards the garden.

Client:
Dr C Kennaway

Contractor:
Laszlo Mocsar, Bath

Structural Engineer:
Jonathan Apted, Wedmore, Somerset

Completed:
March 2011


Stephen Brooks Architect ♦ RIBA ♦ Based in Bath ♦ 01225 482424 ♦ All content is copyright © 2012